Somatic Experiencing® op het Tuningboard

Het Tuningboard* kan worden gezien als een hulpbron en katalysator bij het weer in beweging brengen van vastgezette levensenergie bij trauma.

Somatic Experiencing op het TuningboardDe impact van trauma op onze balans, beweeglijkheid en gezondheid

Bij elke ervaring die te groot en onverwachts is, vindt een overweldiging van het zenuwstelsel plaats. De reeds ingezette oriëntatie, vlucht- en vechtreacties worden in een schrikreactie vastgezet en bevroren in ons systeem. Dit heeft een uitwerking op de houding en beweeglijkheid van ons lijf, werkt door op onze emoties, gedrag en op de mogelijkheid om contact te maken.
Komen we na zo’n ervaring later in een veilige omgeving, dan wil ons zenuwstelsel van nature de vastgezette energie ontladen om het lijf weer vrijheid van beweging te geven, te centreren en op te richten. Echter vaak houden we met ons rationele brein dit ontladen en daarmee terugkomen in onze natuurlijke gezonde staat tegen. We houden ons sterk, drukken emoties weg proberen door te gaan zo goed als het gaat. In de loop van de tijd wennen we aan de veranderingen en verliezen we besef van de relatie die het heeft met het trauma. Maar het lijf herinnert het zich wel. Want daar blijft de vastgezette spanning aanwezig in ons bewegen, in onze houding en balans en in onze mogelijkheid om ons te verbinden met ons lijf en anderen. Vaak is het onbewust en onzichtbaar, en soms komt het pas naar boven in bepaalde situaties die ons lijf herinneren aan de traumatische ervaring.
Het maakt ons minder vrij en heeft invloed op onze emoties, gedrag en gezondheid.

Wat doet het Tuningboard

Wat doet het Tuningboard?

Als gezondheid gekarakteriseerd zou kunnen worden door verbinding met onze kern, balans, verbonden zijn en vrijheid van bewegen, dan is dat ook precies waar het tuningboard ons toe uitnodigt. Wanneer je erop gaat staan, start onmiddellijk de instinctieve en dynamische zoektocht van het lichaam naar aarding, gecentreerd-zijn en de optimale ordening van binnenuit.
Zodoende helpt het in samenwerking met de zwaartekracht bewegingen tot in diepe lagen te laten ontstaan. Zodra er beweging ontstaat op een plek waar er fixatie of dissociatie is, dan kan de vastgehouden energie weer tot ons bewustzijn worden gebracht en in beweging komen. Met de toegang en bevrijding van de soms lang vastgehouden informatie, kan een proces van heling starten.
Doordat het tuningboard een voortdurende, vloeiende beweging in het zenuwstelsel geeft en de houdings- en gevoelszin prikkelt, vormt het ook een energie die tegen de neiging van dissociatie, bevriezing en verdoving ingaat. Het houdt ons er als het ware bij aanwezig op een milde, vriendelijke en soms speelse manier.

Het lichaamseigen genezingsproces krijgt ruimte als je op het tuningboard staat. Met mijn ondersteuning kan contact herstellen, vastgezette spanning kan ontladen en levensenergie zal vrijkomen in een herstelde balans.

*Tuning boards zijn ontwikeld door Dr. Darrell Sanchez, Samen met Rachporn Sangasaad Taal (Beide o.a. SE en psychotherapeut) heeft hij mij in het werken met het Tuning board opgeleid.

 Een ruig landschap vraagt creativiteit en balans om een veilige weg te vinden naar je bestemming.

NVFP - De FysiotherapeutRBCZSBLPNPSN