Lichaamsbewustwording

Lichaamsbewustwordingricht zich op ons zenuwstelsel. Het richt op het bewuster worden van bepaalde delen van je lichaam:

Bewuster van de signalen die het afgeeft, de uitdrukking die het heeft en hoe dit over komt bij anderen, de draagkracht en het functioneren ervan in bijvoorbeeld de fijne motoriek.

Het hebben van lichaamsbewustwording is belangrijk voor een goede gezondheid. De signalen hebben wat te zeggen. Het helpt grenzen waar te nemen wat wel zo belangrijk is om ze ook aan te kunnen geven. En wanneer het zenuwstelsel meer gevoel in de motoriek heeft, dan heeft het meer controle en kan het beter ontspannen.

Het gevolg van negeren van lichaamssignalen

Het negeren van signalen, emoties en lijfreacties komt veel voor. Vaak omdat er op dat moment geen ruimte voor is of het strijd met een ander belang. Een opgejaagd gevoel of vermoeidheid wordt bestreden met gedachtes als ‘het moet toch gebeuren’ of ‘zo ben ik nou eenmaal’. Emoties worden vaak ingehouden uit angst of het idee dat het toch niets oplost.

Het gevolg is dat de signalen onderdrukt worden en een eigen leven kunnen gaan leiden.  Ze duiken later op in een andere vaak sterkere vorm. Zo kan het lichaam in eens klachten gaan vertonen. Je krijgt pijn, wordt overvallen door vermoeidheid of somberheid, zonder dat je snapt hoe dit nou kan. In het niet snappen kan het niet veranderd worden. Je verliest er controle over en dat geeft frustratie. De klacht zet zich steeds meer vast in je lijf.

Een voorbeeld

Stel je hebt trek, maar hebt een deadline te halen en werkt door. Je kunt dan het trek gevoel wegdrukken, vaak verdwijnt het gevoel dan ook. Even later wordt je trillerig, maar werk gaat voor. Nog later wordt je slap en koud en kan je niet meer concentreren op je werk. Inmiddels ben je in de drukte al vergeten dat je trek had en vraag je jezelf af of er niet iets mis is met je.

Je lichaam is echter nog sterker op andere manieren aan gaan geven dat het trek heeft. Soms besef je pas als je wat eet en het wegtrekt of als je in bewustzijn teruggaat naar een eerste signaal dat het kwam omdat je trek had. Zo kan het ook gaan met lichaamsklachten.

Het op tijd bewust opmerken van lichaamssignalen geeft je de controle terug om te kiezen hoe en wanneer hier naar te handelen en komt zo ook je werk ten goede.

Bewustzijn ontwikkelen

Ontwikkeling in mijn eigen zelf- en lijfbewustzijn is een persoonlijke interesse, zeg maar hobby van me. Ik heb mij als therapeut dan ook met plezier ontwikkeld door onder andere cursussen mindfullness, Body Awareness Therapie en Mobilizing Awareness te volgen. Graag geef ik de opgedane inzichten door, omdat ik geloof dat bewustzijn een belangrijke stap is naar ontwikkeling naar een gezondere status.

Want bewustwording kan helpen om lichaamssignialen op te merken, te interpreteren en er in het belang van je eigen gezondheid naar te handelen. Het helpt om grenzen op te merken en inzicht te krijgen in de wijsheid die het lijf voor jou in zich draagt.

Wouter Beekhuis

Waaruit bestaat de behandeling lichaamsbewustwording?

  • Op jou aansluitende uitleg hoe het lijf werkt.
  • Het leren voelen van spanningen en de moeilijkheden en mogelijkheden om dit los te laten. Bijvoorbeeld tijdens het geven van massage of het samen doen van bewegingen.
  • Het samen zoeken naar te geven woorden aan wat je voelt in het lichaam, zonder te hoeven interpreteren.
  • Het spiegelen van de houding en het werken met het veranderen van houdingen en de effecten op jezelf en je omgeving.
  • Het bewust maken en beïnvloeden van je grondcontact, eigen ruimte en je grenzen.
  • De inzet van hulpmiddelen, zoals hartcoherentie dat het hart rust-actie ritme zichtbaar maakt of een spiegel.
  • Aandachts oefeningen uit de Mindfullness
  • Focussing volgens Genlin. Door met je aandacht te blijven bij een signaal gaat het lijf ontrollen wat het wil zeggen.
  • Mobilizing Awareness richt zich op het verbeteren van de bewuste aansturing van spieren door onder andere lichte tegendruk te geven tijdens het verkorten en verlengen van spieren.

Met jou samen luister en praat ik zo als het ware met je lijf om de wijsheid en mogelijkheden die het in zich draagt te kunnen benutten voor jouw gezondheid.

Op ontdekkingsreis om de taal en wijsheid van je lijf weer te verstaan.

NVFP - De FysiotherapeutRBCZSBLPNPSN