Maag, darm buikklachten

Maag-, darm- en buikklachtenDe darmen trekken bij ieder mens samen om de ontlasting voort te duwen, maar bij mensen met prikkelbare darm syndroom zijn deze samentrekkingen onregelmatig en krampachtig. Vaak gaat dit gepaard met pijn in de buik.

Het prikkelbare darm syndroom komt bij 7% van de Nederlandse bevolking voor. Al is het een ongevaarlijke aandoening, de darmproblemen kunnen wel voor veel belemmeringen in het dagelijkse leven zorgen. Ook kan het psychosociaal gevolgen hebben, zoals verlies van zelfvertrouwen en een verminderde zin om van huis weg te gaan.  

Klachten:

De klachten bij prikkelbare darm syndroom zijn verschillend. Zo kan men last hebben van buikpijn, hevige krampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid en problemen met de stoelgang. De klachten treden meestal aanvalsgewijs op. Ook kan er een continu zeurderige pijn in de buik aanwezig zijn.

Oorzaken:

De oorzaak voor het prikkelbare darm syndroom is niet precies bekend1. Wel zijn er aanwijzingen dat een aantal factoren invloed hebben op de aanwezigheid en de ernst van de klachten. Dit zijn:

  • Voedingsfactoren; 
  • Verlaagde pijndrempel in het maagdarmkanaal; 
  • Psychosociale factoren;
  • Afwijkingen in de darmflora;
  • Mogelijk ontstekingscellen in de darmen.

Zonder twijfel hebben emoties en spanningen invloed op de bewegingen van de darmen. Bijna iedereen heeft dit weleens meegemaakt. Bijvoorbeeld het stijgen van het toiletbezoek voor een belangrijke wedstrijd of een spannend gesprek. Het is dan ook niet vreemd dat meer dan de helft de mensen (met of zonder darmproblemen) aangeeft dat stress kan leiden tot acute buikpijnklachten of veranderingen in de stoelgang2.

Onderzoek3 wijst uit dat stress(klachten), angst, depressiviteit en slaapstoornissen aanzienlijk vaker voorkomen bij mensen met prikkelbare darm syndroom.

Psychosomatische fysiotherapie:

Behandelingen bij de psychosomatische fysiotherapeut richten zich op ontspanning in de buik- en rugregio en de ademhaling. Uit onderzoek4 blijkt dat ontspanningsoefeningen een positief effect hebben op het verminderen van de klachten. Pijn en verkrampingen kunnen verminderd worden en met specifieke oefeningen kan de stoelgang verbeterd worden. Wanneer stressfactoren de klachten duidelijk uitlokken, dan kan behandeling zich richten op een betere omgang met deze stressoren.

Overigens kan ook bij darmziekten, zoals Colitis Ulcerosa en De Ziekte van Crohn psychosomatische fysiotherapie helpen om de pijn te verminderen.

 Bronnen:

  1. NHG-standaard Prikkelbare darm syndroom M.71, Nederlandse Huisartsengenootschap 2001
  2. Donker GA, Foets M, Spreeuwenberg P. Patients with irritable bowel syndrome: health status and use of health care services. Br J Gen Pract 1999; 49: 787-92.
  3. Guidelines on the irritable bowel syndrome: mechanisms and practical management. Spiller R, Aziz Q, Creed F, Emmanuel A, Houghton L, Hungin P, Jones R, Kumar D, Rubin G, Trudgill N, Whorwell P; Clinical Services Committee of The British Society of Gastroenterology. Gut. 2008 Dec;56(12):1770-98.
  4. 339:Blanchard EB, Greene B, Scharff L, et al. Relaxation training as a treatment for irritable bowel syndrome. Biofeedback Self Regul 1993;18:125–32.