De balans

Herstel van de gezondheidGraag wil ik hier het thema van deze site toelichten:

Ik vind het prettig om een balansmodel te gebruik om mijn visie op mijn beroep uit te leggen.

Dit omdat:

  • Een balans past bij de realiteit.
  • Een balans factoren weegt, maar niet oordeelt.
  • Veel thema’s kunnen in een balansmodel geplaatst kunnen worden.
  • In een balans model op een simpele manier het gewicht van belangrijke bijdragende factoren zichtbaar  gemaakt kan worden.
  • Een balans bij veel mensen een bekend beeld is.

Uit balans

Een balans schommelt tussen grenzen. Veel van deze grenzen zijn rekbaar of relatief. Ze kunnen veranderen gedurende de tijd en verschillen per persoon. Zo kan de één de Nederlandse winterkou te koud vinden en de ander eerder te warm. Door training of aanpassing kun je de grenzen rekken, de kou kan wennen, maar daar zit wel een einde aan. Wanneer je over die maximale grens gaat, dan gaat er iets kapot. Zo is er onder een bepaalde lichaamstemperatuur geen menselijk leven meer mogelijk.  Omgekeerd zijn deze grenzen er ook bij warmte.

Een ‘uit balans’ situatie ontstaat vaak wanneer de balans te veel naar één kant slaat. Als dit te langdurig gebeurt of te ver over de grenzen van een kant gebeurt, dan ontstaat er een verstoring. Verstoringen kunnen ontstaan in het bewegen, de gezondheid of het welzijn. Verstoringen uiten zich vaak in allerlei lichamelijke, psychische en sociale klachten.

Omdat een balansmodel een versimpelde weergave is, is het dus prettig om deze te gebruiken. Het geeft namelijk op een eenvoudige wijze een helder zicht op de factoren die invloed hebben op je bewegen, gezondheid en welzijn.

Door uw eigen situatie in de balans te plaatsen krijgt u er zicht op of de balans in evenwicht is. Bij veel gezondheidsklachten is er sprake van een ‘Uit Balans’ situatie. Vaak is het niet meteen duidelijk waarin dit zit.

Het balans model kan u helpen te begrijpen waardoor er bij u gezondheidsklachten zijn ontstaan en waardoor u beperkt wordt in uw bewegen en leven. Vanuit dit inzicht kunt u bepalen wat nodig is om weer meer ‘in balans' te komen.

Herstel de Balans

De psychosomatisch fysiotherapeut kan samen met u, het inzicht in uw situatie vergroten en helpen de balans weer te herstellen, de grenzen beter te hanteren en waar mogelijk te verleggen. Er zal geprobeerd worden aan te sluiten bij de aanwezige eigen capaciteiten, zodat u zoveel mogelijk zelfstandig de ‘balans’ kunt bewaren en uw eigen gezondheid en welzijn herstellen.